mandag 31. oktober 2011

Irenes egenkomponerte kalkunbryst med gode grønnsaker

Dette er en lettvint søndagsmiddag som smaker godt og nesten lager seg selv. Er vel mer eller mindre fra mitt eget hode tro det eller ei og uten nøyaktig mengdeanvisning men som er sånn ca til 4 personer

  • 1 stk kalkunbryst  (1-1,2 kg)
  • 200(300) gr champignon
  • 2 rødløk
  • 1 pk cherrytomater
  • 1 pk sukkererter
  • 1 pk créme fraîche
  • salt, pepper, provencekrydder og olivenolje
  • ris, ovnstekte poteter,  fløtegratinerte poteter eller noe annet godt til.
Gni inn kalkunbrysten med olivenolje, salt, pepper og provencekrydder. Brun fileten kjapt i stekepanna på begge sider før du stikker et steketermometer midt i den tykkeste delen av fileten. Legg i stekepose og sett i ovnen. Fileten skal ha ca 70 grader når den er ferdig men tas ut ved ca 68 grader for så å  ligge og hvile. Jeg pleier å steke kalkunen på ikke altfor høy temperatur, mellom 100 og 150 grader kanskje og heller bruke lang tid.  Jeg skrur gradene opp på slutten hvis det går for sent eller steker på høyere temp hvis jeg har dårlig tid.

Grønnsaker og saus :
Dette gjøres bare litt før steketermometeret viser 68 grader (jeg pleier å kutte grønnsaker når kalkunen er i ovnen så det er klart til å tilberede men det er valgfritt)

Del opp champignon, løk og snitt sukkererter på langs.  Stek champignon. Ta av litt (kanskje 1/4 el 1/3 ) og ha i en annen kjele hvor du tilsetter creme fraîche  og koker opp. Når kalkunen tas ut av ovnen har du i kraften fra stekeposen  + salt og pepper. Stek videre  løk sammen med champignonen og rett før servering har du i sukkererter og cherrytomater som du rører godt rundt for å få varme. Skjær opp kalkunen og anrett på fat med grønnsakene ved siden av.

Saftig og godt med gode grønnsaker med litt sprøtt i :)

Ingen kommentarer: